♥ Siemaneczko człowieczki ♥
Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na najsmaczniejsze i najłatwiejsze ciacho jakie znam i jakie potrafię sama zrobić! Sugerując się kubkami smakowymi Tusi której właśnie ta oto szarlotka jest jednym z ulubionych ciast można spokojnie ją robić bez obawy że ciasto zostanie, haha!
Przepis jest banalnie prosty i strasznie szybki. Jedyne co zżera czas to obieranie i ścieranie jabłek jednak wiem że sporo osób po prostu je myje, wycina gniazda nasienne i kroi w "cienkie listki". Nie mogę potwierdzić czy szarlotka zrobiona z takich jabłek smakuje równie dobrze jednak gdy tylko spróbuje to dam wam znać! :)
Składniki:
- 1 szklanka mąki (do wyboru do koloru)
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka kaszy manny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cynamon - tak na oko do jabłek
- cukier waniliowy - również według uznania ja go uwielbiam więc daje zawsze z dwie czubate łyżeczki :)
- 1kg jabłek albo według uznania
- kostka zimnego masła
Przygotowanie:
Suche składniki (mąka, cukier, kasza manna, proszek do pieczenia, cukier waniliowy) mieszamy w jednej misce. Po wymieszaniu możemy odsypać je na trzy równe porcje jednak ja uważam że to zbyt wiele zabawy więc zazwyczaj zostawiam je w jednej misce.
Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne oraz zetrzeć na dużych oczkach. Po starciu jabłek dosypujemy do nich cynamonu.
Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (bądź wysmarowanej masełkiem) wsypujemy jedną z części suchej mieszaniny tak aby pokryć równo cały dół blaszki. Na usypane dno układamy połowę startych jabłek. Następnie posypujemy jabłka drugą częścią suchej mieszaniny i układamy resztę startych jabłek. Na koniec posypujemy jabłka resztą mieszaniny tak aby równo były pokryte.
Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne oraz zetrzeć na dużych oczkach. Po starciu jabłek dosypujemy do nich cynamonu.
Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (bądź wysmarowanej masełkiem) wsypujemy jedną z części suchej mieszaniny tak aby pokryć równo cały dół blaszki. Na usypane dno układamy połowę startych jabłek. Następnie posypujemy jabłka drugą częścią suchej mieszaniny i układamy resztę startych jabłek. Na koniec posypujemy jabłka resztą mieszaniny tak aby równo były pokryte.
Na górę układamy starte masło (bądź pokrojone w cienkie plasterki).
Ciacho pieczemy w 180 stopniach Celsiusa około godzinę.
I GOTOWE !
Mam nadzieję że ciasto będzie wam strasznie smakowało! To chyba jedyne ciasto które za każdym razem mi się udaje nawet jak raz zapomniałam cynamonu to wyszło genialnie i Tusi bardzo smakowało ♥
♥ Jakie jest wasze ulubione ciasto? ♥
Kiedyś robiłam taką szarlotkę Pomyślałam szybka, ale szczerze nie przypadła mi ta forma do gustu.
OdpowiedzUsuńOjej to slabo! :( Ale nie przejmuj sie jest wiele innych „szybkich” bardzo dobrych ciast ❤️
UsuńThanks for sharing this great post.
OdpowiedzUsuńVisit us: Best T-Shirt Printing Services in Delhi
:) :)
UsuńTo wygląda naprawdę smakowicie! Aż zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ♥ + obserwuję :)
One Masked Girl
I jest równie przepyszne! ❤️
UsuńMmm, wygląda mega pysznie! Z chęcią bym zjadla
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko
My blog
Polecam serdecznie! Smak genialny 😍❤️
UsuńPozdrawiam 😘
Super przepis, wygląda smakowicie :D Aż żałuje, że akurat teraz mam dietę haha ;P
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie! UNREALIZABLE
Haha oj tam od czasu do czasu można poza tym jakby nie było zawiera dużo jabłek - a jabłka są zdrowe! 😂❤️
UsuńMhm, pycha! Bardzo lubię szarlotkę, a ta wygląda smakowicie. :D
OdpowiedzUsuńI jest równie przepyszna! ❤️
Usuńit looks so yummy:)
OdpowiedzUsuńhttp://xoxoclaudia.blogspot.de/
Thank you 😘❤️
UsuńJeejku, jak przepysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie, mam nadzieję, że zostawisz coś po sobie ♥
ULCIIAKK ♥
I równie przepysznie smakuje! ;)
UsuńPyszności. Uwielbiam takie ciacha <3
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie:
BLOG
INSTAGRAM
UU wygląda na prawdę mega apetycznie muszę koniecznie wypróbować przepis <3
OdpowiedzUsuńMój blog
Polecam! ❤️
UsuńGreat post dear :) ♥
OdpowiedzUsuńI'm following you, visit my blog♥
janalukic.blogspot.com
Thank you :)
UsuńAle pyszności ♥
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie mogę jeść glutenu :(
Mój blog - HELLO-WONDERFUL
instagram
Przykro mi :( Ale zawsze mozna zrobic wersje bez glutenowa! ❤️
UsuńNo w końcu nowy post Emi <3 bardzo się cieszę, że dodałaś coś nowego i to takiego smakowitego! u mnie wszyscy uwielbiają ciasta więc post trafiony w dziesiątkę :) masz rację, przepis łatwy na pewno go wykonam. U mnie zawsze jest pełno jabłek, mam sad i co roku jest wysyp tych smakowitych owoców. Nie będzie problemu z dodatkami :D moim ulubionym ciastem jest kopiec kreta, niestety jest to kupne ciasto bo nie znalazłam jeszcze dobrego przepisu. Jak znajdę na pewno przestanę kupować te pudełka tylko same będę piec, z własnych składników :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko myszko :*
Jeszcze nigdy nie jadlam kopca kreta ale jak bede w Polsce to kupie to pudelko i wyprobuje! ❤️
UsuńZazdroszcze Ci takiej masy jablek kochana! 💕
Nie miałam okazji jeść tego ciasta, ale chętnie go wypróbuje ;)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie! Na pewno wypróbuję przepis! :)
OdpowiedzUsuńhttp://justdaaria.blogspot.com/
Very cool cake!! Have a great day doll!
OdpowiedzUsuńNew follower!
❤ Mary María Style ❤
koniecznie muszę wypróbować ;*
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko xkroljulianx
mniam! ale mi ochoty narobiłaś :D
OdpowiedzUsuńkatemi21.blogspot.com [KLIK]
Great post dear♥
OdpowiedzUsuńjanalukic.blogspot.com
Thank you again :)
UsuńYummy recipe! Looks very tasty! ♥
OdpowiedzUsuńI'm new follower on your lovely blog, can you follow me back? I would be very happy! :)
Wish you a happy Valentine's Day! xx
Visit me ♡
Wygląda jak szarlotka mojej babci! Ale mi smaka narobiłaś <3
OdpowiedzUsuńMój blog - Zapraszam :)
Pozdrawiam, Zuzanna
Ja bardzo lubię szarlotkę, boo w ogóle bardzo lubię jabłka. Ja zazwyczaj robię szarlotkę z jabłkami krojonymi w cienkie plasterki. Może niebawem wypróbuję ten przepis ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie bluue-butterfly.blogspot.com
Pozdrawiam :D
This looks so so yummy. You're making me so hungry!!!
OdpowiedzUsuńI just followed your lovely blog. Hope you follow back and let's keep in touch.
www.fashionradi.com
Wygląda naprawdę pysznie😍
OdpowiedzUsuńPrzeraża mnie jednak to obieranie jablek 😉😁
Pozdrawiam
Lili
wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńhttps://magdalenaplak.wordpress.com/
Wygląda naprawdę apetycznie ^^ Koniecznie muszę skorzystać z Twojego przepisu :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję bardzo za odwiedziny ♥ wy-stardoll.blogspot.com
O jaaaa, muszę spróbować ją zrobić, bo szarlotka to życie 😍
OdpowiedzUsuńkręconowłosy biolchem
Smakowita :)
OdpowiedzUsuńGreat post dear, i love your blog. :)
OdpowiedzUsuńI followed you, if you want follow back. :)♥
Designer mugs
Wygląda smacznie, koniecznie muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
My blog [klik]
well its look realy tasty dear,this post is surely making me hungry..
OdpowiedzUsuńhttps://clicknorder.pk online shopping in pakistan
Great post, dear!
OdpowiedzUsuńI like your blog so much!
Following you from now :) #378
I will be very happy if you follow me back :)
My blog - http://www.valeriianest.com/
Jejuu wygląda smakowicie, ale narobiłaś mi apetytu na wieczór, haha!
OdpowiedzUsuńZ pewnością wypróbuję Twój przepis, bo uwielbiam szarlotkę! <3
Z-pasja-w-obiektywie.blogspot.com